Exploatare ape geotermale

 

BALOTEŞTI

Balotesti1.jpg

TRANSGEX a câştigat în anul 2014 execuţia proiectului „Valorificarea resurselor de apă geotermală pentru termoficarea Spitalului Clinic de Urgenţă Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, situat în localitatea Baloteşti, comuna Baloteşti, judeţul Ilfov. Proiectul este în derulare până în toamna anului 2016.

Pe baza datelor existente la sondele executate în zona Baloteşti şi conform parametrilor hidrogeologici măsuraţi la sonda de prospecţiune 2684 executată în perimetrul Baloteşti (care va deveni sondă de exploatare), se vor obţine următoarele rezultate hidrogeologice:
• debit: Q = 90 m3/h
• temperatura la gura sondei: T = 80°C
• nivel dinamic: Nd = 85 ÷ 90 m

Balotesti2.jpg

  

Prin exploatarea sondei propuse a se utiliza, se va obţine un aport de energie termică conform tabelului următor:

Balotesti3.png
Luând în considerare o funcţionare a sistemului de 4.620 h/an se pot calcula capacităţile de producţie ale investiţiei. Capacitatea de producţie a investiţiei din sursă regenerabilă de energie, respectiv din exploatarea şi utilizarea apei geotermale va fi de 13.540,1 MW/an. Dacă această capacitate va fi utilizată integral va conduce la scăderea emisiilor de CO2 cu 2.611 t/an.

IOŞIA

Iosia1

Ioşia este unul din cele mai importante cartiere orădene, având recent parte de nivelul cel mai mare de dezvoltare.

Se împarte în trei zone: Ioşia (între pârâul Peţa, strada Ovid Densuşianu, strada Oneştilor şi strada Lăpuşului), Ioşia-Nord (între strada Lăpuşului, râul Crişul Repede, strada Ovid Densuşianu şi strada Oneştilor) şi Ioşia-Sud (între pârâul Peţa, Calea Aradului şi strada Ovid Densuşianu şi Calea Sântandrei).


În anul 2012, TRANSGEX a realizat prima centrală electrică din România care utiliza ca şi sursă primară de energie apa geotermală. Staţia pilot este amplasată în Oradea, cartierul Ioşia-Nord, lângă forajul 4767.

Puterea instalată a staţiei pilot este de 50 kW, iar în anul 2013 TRANSGEX a reuşit să producă şi furnizeze în sistemul energetic naţional. Producţia de energie electrică a acelui an a reprezentat 400 MWh.

În anul 2015, sonda 4767 a produs 1,05% (8.800 m3) din producţia volumetrică a perimetrului Oradea, precum şi 27.105 Gcal (67% din echivalentul energetic al perimetrului Oradea).

UNIVERSITATEA DIN ORADEA

UnivOradea1.jpg

TRANSGEX este partener cu Primăria Oradea în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale, pentru producerea agentului termic de încălzire pentru consumatorii punctului termic PT902 cu reinjectarea apei geotermale uzate termic în zăcământ”, dat fiind faptul că TRANSGEX este deţinătorul Licenţei de exploatare pentru zăcământul Oradea.

 Proiectul constă în exploatarea sondei 4796 Universitate Oradea cu un debit suplimentar de 12 l/s care va fi transportat la punctul termic 902, în care se va prepara energie termică care va fi distribuită consumatorilor branşaţi la punctul termic. Cantitatea de energie termică livrată pentru încălzire va fi de 2.000 Gcal/an. Pentru menţinerea presiunii de zăcământ s-a săpat la adâncimea de 2.900 m o sondă de injecţie, în care se va injecta apa geotermală uzată termic extrasă din sonda de producţie 4796. Proiectul urmează a fi finalizat în toamna 2016. În vederea exploatării apei geotermale, producţia sondei 4796 reprezintă 43% din volumul extras în perimetrul Oradea. Sonda 4796 este o sondă echipată cu pompă cu ax vertical, producând un debit maxim de 45 l/s în pompaj, la o temperatură a apei geotermale de 86 °C. Reducerile de emisii de CO2 vor însuma astfel 2.417,47 t/an.

SĂCUENI

Sacueni1.jpg

Din punct de vedere al utilizării apei geotermale, oraşul Săcueni este pe locul 3 ca şi pondere în judeţul Bihor, situat după municipiile Oradea şi Beiuş.

Licenţa de exploatare pentru apele geotermale din perimetrul Săcueni este deţinută de către compania noastră. Astfel, în perimetrul Săcueni sunt săpate 6 sonde de producţie cu adâncimi cuprinse între 1.500 – 1.600 m, trei dintre acestea fiind în exploatare şi având un potenţial de 80 °C.

BEIUŞ

ExploatareAG.jpg

Municipiul Beiuş este singurul oraş din ţară în care alimentarea cu energie termică produsă centralizat se face numai pe bază de apă geotermală, acest fapt conferindu-i numele de Oraş Verde.

În Beiuş, două sonde au ca obiectiv exploatarea apelor geotermale (3001H, 3003H) în timp ce o a treia (3004H) serveşte reinjecției în subteran a apelor uzate termic.
Extracţia apelor geotermale se realizează cu ajutorul pompelor submersibile termorezistente la adâncimi de 2.500 – 3.000 m, în roci fisurate de calcare, dolomite. 17.000 m de conducte sunt destinaţi transportului de apă geotermală şi apă uzată termic. Debitele extrase sunt de 42 l/s la sonda 3001H, respectiv de 35 l/s la sonda 3003H. Temperaturile consemnate la capetele de exploatare sunt de 84 °C la sonda 3001H, respectiv 70 °C la sonda 3003H.

Beius2.jpg

Producţia anuală medie valorificată de energie termică este de cca. 17.000 Gcal. Apa geotermală extrasă cu pompe este distribuită în 4 centrale termice cu schimbătoare de căldură şi în 20 de module, reprezentând puncte termice mobile automatizate.
În sistem centralizat se distribuie agent termic pentru încălzire şi apă caldă de consum pentru 103 blocuri de locuinţe, 3 licee, şcoli generale, grădiniţe, biserici şi sedii de instituţii publice.